Yrittäjyys on paljon enemmän kuin yrittäjähenkisyys

Yrittäjyys on paljon enemmän kuin yrittäjähenkisyys

Riikka Autio

5.4.2020

Koronapandemia on pannut maailman polvilleen. Yritykset mikroista suuriin kärsivät maailmantalouden suurimmasta romahduksesta ennemmin tai myöhemmin. Kriisi asettaa yrittäjyyden ennennäkemättömälle koetukselle. Samalla yrittäjähenkisyyden ja yrittäjyyden välinen ero kasvaa äärimmilleen.

Uusyrityskeskuksen sivuilla listataan hyvän yrittäjän henkilökohtaisia ominaisuuksia: päämäärätietoisuus, ahkeruus, rohkeus, organisointikyky ja epävarmuudensietokyky. Lisäksi kerrotaan, että yrittäjänä pärjääminen vaatii esimerkiksi osaamista, luovuutta, pitkäjänteisyyttä ja perustiedot yrityksen hallinnosta.

Kun perustin Viulevan markkinointitoimiston kesällä 2018, pystyin allekirjoittamaan kaikki hyvän yrittäjän kriteerit. Lisäksi on suuri intohimo omaan tekemiseen, mistä sekin on yrittäjille tyypillinen ominaisuus. Pitää olla ”Viulevan kiilto silmissä”, kuten meillä sanotaan.

Olin ehtinyt haaveilla yrittäjyydestä parikymmentä vuotta. Säännöllisin 5–7 vuoden välein olin myös mitellyt jakobinpainini eli ne henkien taistot, joita työmotivaation hiipumisesta kärsivä käy, kunnes päivittää CV:n. Minulla noina hetkinä oli aina vaihtoehtona uuden palkkatyön ohella myös yrityksen perustaminen.

Kyltymätön halu saa yrittäjän painamaan hartiavoimin töitä ja pitämään epämukavuutta niskalenkissä jatkuvasti, joka päivä. Kuvatut henkilökohtaiset ominaisuudet kannattelevat yrittäjää arjessa, mutta yhtä laille ne kuvaavat yrittäjähenkistä työntekijää ja auttavat häntä jaksamaan palkkatyössä.

Henkinen kapasiteetti tuo turvaa, kunnes vastaan tulee ylivoimainen este – henkilökohtainen kriisi tai virallinen force majeure. Sen ilmaantuessa yritteliäisyys ja yrittäjyys erkanevat toisistaan äärimmilleen, sillä statuksiin liittyy aivan eri luokan riskejä.

Hyvän yrittäjän ominaisuudet jättävät täysin huomiotta yrittäjyyteen kuuluvan taloudellisen ja sosiaalisen sitoutumisen sekä riskin. Ne ovat tekijöitä, jotka menestyvän yrittäjän pitäisi hallita tilanteessa kuin tilanteessa. Valitettavasti myös kriisin hetkellä.

Koronapandemia riisuu kevyet kuvaukset yrittäjyyden ympäriltä. Kun rahantulo tyrehtyy kerta laakista, mutta laskut jatkavat erääntymistään, hyvästä yrittäjästä tulee nopeasti puolustuskyvytön. Täysin ”alastomanakin” hänen harteillaan pysyy kuitenkin suuri vastuu työntekijöiden, asiakkaiden ja läheisten terveydestä ja taloudesta, viranomaisvelvoitteista sekä laskujen ja verojen maksusta.

Suomessa on yli 360 000 yritystä, ja hyvin monissa niistä yrittäjät käyvät tällä hetkellä elämänsä taistelua. Suomalaisen yhteiskunnan rattaiden liike ja suomalaisten hyvinvointi ovat täysin riippuvaisia näiden yrittäjien riskinkantokyvystä ja yritysten selviytymisestä.

Toivon, että Suomen valtiojohto, lainsäätäjät ja viranomaiset näkevät ongelmat mahdollisuuksina ja tekevät ripeitä liikkeitä, jotta yritykset selviävät kriisin yli.

Toivon, että ahdistus ei tapansa mukaan vangitse luovuutta, vaan yrittäjien yhteisistä ponnisteluista syntyy ennennäkemättömiä innovaitioita ja yhteisöllisyyttä, jotka muuttavat maailman pysyvästi.

Toivon, että saan kuulua jatkossakin Vaasan Yrittäjien yhteisööön ja pääsen uusimaan hiljattain toimistomme seinälle teippaamani yritystunnuksen aina 5–7 vuoden välein – kunnes Viulevan kiilto silmistäni sammuu.

Kunnioittaen Riikka Autio Viuleva yrittäjä Vaasa

 

 

#yrittäjyys #yrittäjähenkisyys #hyväyrittäjä #yrittäjä #viulevayrittäjä #covid19 #koronapandemia #koronaepidemia #koronakriisi #vaasanyrittäjät #suomenyrittäjät

Voimmeko auttaa?

Tai kerro tarpeestasi, niin otamme yhteyttä: